Tammikuun viikonloput ovat alppihiihdon ystävien juhla-aikaa: maantiepyöräilyn kevätklassikkojen Ronde van Vlaanderenin ja Paris-Roubaixin veroiset Wengenin ja Kitzbühelin kisat ovat aina huikeaa seurattavaa ja laskijoiden keskuudessa todella arvostettuja. Tämänpäiväisen jännittävän Kitzbühelin Hahnenkammin syöksykisan korkeimmalle palkintopallille nousi kotiyleisön reimuksi Hannes Reichelt seuranaan kotikatsomomme suosikit Aksel Lund Svindal ja Bode Miller. 20140125-_DSC3303

Aamupäivän kauppareissulla kävimme Toivolan Vanhan Pihan Hermannin herkkutorilla täydentämässä hunaja– ja lihavarastoja sekä jututtamassa tuttuja tuottajia. Ahontuvan tarhojen hunajakojusta löytyi myös tyrnimehua ja muutaman viikon tauolta palanneelta Pienikankaan tilan liha-autolta pitkäkarvasonnien lihan lisäksi Koivuniemen lammastilan karitsaa. Illan pataraaka-aineeksi valikoitui ylämaankarjasonnin lapa, josta teimme jään yli kaupungin puolelle ja Harjulle suuntautuneen juoksulenkin jälkeen kreikkalaisten muhevaa lihapataa, stifádoa. Kumma juttu, suosikkipata ei ole päätynyt blogiin. 20140125-_DSC3305

Stifádo  – moshari stifatho

  • 1,5 kg ylämaankarjasonnin lapaa
  • 15 pikkusipulia
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • pätkä (ceylonin)kanelitankoa
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 2 laakerinlehteä
  • oksa rosmariinia (keittiössä roikkuen kuivanutta kotiparvekkeen tuotantoa)
  • 1,75 dl punaviiniä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • vajaa 1 tl suolaa
  • 1 rkl raakaruokosokeria

Kuori pikkusipulit. Kuori ja paloittele tavallissipulit. Litsaa ja kuori valkosipulit. Paloittele liha. Jauha juustokuminan siemenet morttelissa.

Ruskista lihat padassa oliiviöljyssä (tarvittaessa useassa erässä). Lisää pataan juustokumina, kanelitanko, rosmariini, laakerinlehdet ja valkosipulit. Lisää viini ja etikka. Lisää muutaman minuutin kuluttua tomaattipyre, suola ja noin 2 dl vettä (tarvittaessa enemmän). Anna muhia kannen alla 1 tunti.

Lisää sipulit padan pinnalle ja ripottele sokeri niiden päälle. Kypsytä pataa kannen alla vielä toinen tunti. Älä sekoita sipuleita niiden lisäämisen jälkeen mutta nostele niiden päälle hieman nestettä heti pataan laiton jälkeen.

Tarjoa hyvän riisin, pottumuusin tai tuoreen leivän kanssa.20140125-_DSC3319

12 vastausta artikkeliin “Sonnia sokerilla ja kanelilla

  1. Vau mikä ohje! Tätä on ihan pakko kokeilla, varmaan tulee hyvää hirvestäkin. Juuri kyyhkyjä kaivaessa tuli pieni hirvenlapapala vastaan.

  2. Eipä ole koskaa tullut tehtyä stifadoa, ainakaan muistaakseni. Lihapadat on kyllä herkkua!

    1. Kesällä siellä on aika paljon enemmän myyjiä ja ostajia kuin nyt. Onneksi vakiomyyjämme olivat paikalla.
      Mmmm… jeeraa…

  3. Minäkin tahdon kokeilla tätä, olen tehnyt stifadoa kerran ja se oli kyllä hyvää! Pitää pyytää Kammenpyörittäjää kaivelemaan pakastimia ja tehdä pataruokaa ensi viikonlopuksi, kun varusmies tulee taas lomalle ❤ Kuulema liharuokaa maistuisi!

  4. Täällä Kuusamossakin asustaa ylämaankarjaa, lähellä Vuotungin kylää n.35km kohti koillista. Monesti pyörälenkillä ohiajaessa on tullut mietittyä, että miltähän maistuisi 🙂 Vaikuttavan näköistä karjaa, eikä talvikelitkään paljon hetkauta. Täällä iski muuten joku ihme kohtaus ja kokeilin leipoa sämpylöitä n. vuosikymmenen tauon jälkeen! Hengissä ollaan o/

    1. Hyvältä se maistuu! Tuo ”miltäköhän tuo otus maistuisi” oli tuttu ajatus Sveitsin vuoden aikana maatilojen lähiteillä ajaessamme ;).
      Ha, haa, leivontakärpänen aiheuttaa jauhoriippuvuutta!

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s