Niin se aika kuluu ja kotimatka lähestyy. Siihen vähitellen valmistautessa voi vaikka miettiä, mitä on reissun aikana ikävöinyt kotoa ja mitä ranskisten juttuja kaipaan kotona. Ensimmäiseen listaan kuuluvat

 • espresso, Tea ja Luigi. Paikalliselle kahville ei suuria kehuja yleensä tarvitse jaella. Hyvissä ravintoloissa laatu on viime vuosien aikana parantunut ja niissä saa ihan hyvän makuista espressokoneella tehtyä kahvia, ei espressoa. Jostain syystä tamppaamista ei täällä harrasteta ja kahvi lasketaan kuumaksi ja pitkäksi. Perinteinen baarikaffe maistuu pahimmillaan poltetulle autonrenkaalle, parhaimmillaan sen saa juotua.
 • oma keittiö uuneineen ja astioineen
 • oma sänky. Sekä Ranskassa että Italiassa joutuu usein nukkumaan joustinpatjalla ilman petaria, ynh. En ole muutenkaan joustinpatjojen ystävä. Tempur tai futon, kiitos.
 • hyvältä maistuva ja kalkiton raanavesi, ei tarvinne selityksiä. Veden ostaminen kaupasta ja kalkkipilkkujen puunaaminen on hölmöä. Kuplavesi on kyllä hyvä lämpimien päivien juoma.
 • kaupunkifillarini pinkki Jurottaja
 • hyvässä hoidossa ollut Reima-juuri

ja jälkimmäiseen20140627-_DSC4819 20140627-_DSC482220140627-_DSC4820

 • leipomo ja tori vihanneksineen, lihoineen, kaloineen, jogurtteineen ja juustoineen. Eilen sanoimme hei, heit torin tutuille kauppiaille ja kerroimme lähtevämme kotiin. Vuosi alkaa onneksi olla siinä vaiheessa, että torielämä on kotonakin vilkaimmillaan, kiva.
 • edelliseen liittyen, asenne ruokaan ja laadukkaisiin raaka-aineisiin ja sesonkiherkkujen arvostus. Parsaa syödään parsa-aikaan ja mansikoita mansikka-aikaan. Lounasjonon tärkeimpiä keskustelunaiheita on edellisen tai kuluvan päivän päivällinen. Ranskalainen syö kaiken kaikkea mitä saa kiinni eikä vain jauhelihaa ja marinoituja broilerinsuikaletta.
 • mustarastaat. Oi, kuinka ihana on herätä aamuisin kauniiseen lauluun.
 • vanhat kauniit rakennukset ja katujen siisteys. Kotikaupungin herrat voisivat lähteä seuraavalle rahankulutusmatkalleen vaikkapa Pariisiin katsomaan, kuinka kadut pidetään puhtaina.
 • viiniä ja skumppaa saa marketista ja juustokaupasta, jälkimmäisessä on yleensä pieni mutta laadukas valikoima, monesti myös hyvää siideriä
 • Pariisi. Voisinko saada edes palan? Vaihdossa annan vaikka Lutakon aukion.

Täkäläisessä elämässä minua ihmetyttää vuodesta toiseen

 • shekeillä maksaminen (!?) ja frangit kassakuitissa. Haloo, nyt on vuosi 2014!
 • ei se ruoka-asenne olekaan kaikilla sellainen kuin tuossa yllä kuvittelin. Kyllä marketissa näkee monella kärryissä ties mitä vähemmän huokuttelevia ihmetuotteita
 • ruuhkat. Pakkoko sillä omalla autolla on mennä joka paikkaan. Voisiko edes harkita työmatka- tai kauppapyöräilyä. Ehkä ei.
 • ranskalaiset vessat. Täällä ja Belgiassa on usein vessassa pelkkä pönttö. Lavuaari löytyy kylppäristä, joka on hyvällä säkällä vessan vieressä, huonolla ei. Ynh, mieluummin pesisin käteni ennen vessasta poistumista.
 • koskakohan oppisin puhumaan paikalliskieltä muutakin kuin kauppafraasit? Ymmärrän kyllä aika paljon mutta puhuminen on niiiiiiin vaikeaa ja pelottavaa.

20140627-_DSC4812 20140627-_DSC4816 20140627-_DSC4817

12 vastausta artikkeliin “Maassa maan tavalla…

 1. Osasta näistä jutuistahan juuri juteltiinkin. Näin matkailijan näkökulmasta moni juttu ei ehdi alkaa ärsyttää, kun ei ehdi viipyä niin kauan 🙂 Ja juuri noista kuvien leivonnaisista illalla vielä puhuttiin 😀

  Oi, sataa vettä, onneksi eilen oli kuivempi sää. En ole tönkköjäykkä, ehkä vielä… Onneksi keräsimme leirin illalla lähtövalmiiksi. Tuota sateenropinaa vaunun kattoon kuunnellessa ei juuri nyt kaipaa Tatonkaa 😀

  Hyviä viimeisiä päiviä siellä! Taidatte saada sen verran etumatkaa, ettemme maanantaina saa teitä kiinni!

  1. Niinpä. Onhan joka maassa hyvät ja huonot puolensa. Kotileipomomme tuotteet ovat täällä niitä erityisen hyviä.
   Toivotaan huomiselle kuivaa keliä. Tänään on täälläkin sadellut koko päivän, ei onneksi kovasti.
   Kiitokset. Huomenna pitääkin jo pakata.

 2. Mielenkiintoisia yksityiskohtia – oli kiva lukea näitä! Ranska vaikuttaa olevan paljon ”ruokaorientoituneempi” maa kuin esimerkiksi Suomi, minkä olen jollain tasolla kyllä aina tiennytkin. Sesonkituotteiden ja laadukkaiden aineiden arvostus on hieno asia. Harmi vain, kun se satokausi on täällä Suomessa niin lyhyt.

  1. Kiva kuulla, että tykkäsit.
   Jep, täällä laatu on hintaa tärkeämpi myyntivaltti.
   Kotona lähiviljelijöiden lyhyen satokauden tuotteet ovat kyllä sitten todella hyviä. Kohta tästä pääseekin niitä maistelemaan.

 3. Milla laskut maksetaan jos ei shekeilla? Markettimaat ja maasturiin mahtuu paljon vessapaperia.

  1. Joka kerta se shekkivihon esiinkaivamisen näkeminen hämmentää…
   Tämän päivän jutun pyörällä voisi kyllä tuoda aika monta rullaa vessapaperia ja talkkaria kanssa.

  1. Se on monesti huvittavaa, miten pieniin asioihin ulkopuolisena kiinnittää huomiota. Niihin paikallisten itsestäänselvyyksiin oikeastaan. Siksi ulkomailla ensimmäiset kuukaudet ovat kaikkein riemastuttavinta aikaa – ai, asioita voi tehdä noinkin.

   1. Niinpä. Mä olen ollut täällä kahden viikon – 1 1/2 kk pätkissä vähän vajaan vuoden mutta ylläreitä tulee vieläkin välillä vastaan. Pidemmältä reissulta on sitten aina jonkinlainen sopeutuminen takaisin kotiinkin – jaa, eikös tässä korttelissa olekaan leipomoa!?
    Työreissuissa on tullut vertailua myös esim. työhuoneiden siivoustasoa ja henkilöstöruokaloita: täkäläinen ruokala voittaa jälkimmäisen kisan, Zürich ensimmäisen.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s