Reima-juuren viikoittaisena ruokintapäivänä ajattelin kokeilla, miten se suoriutuu pizzataikinasta. Kuten juurella tehdyssä focacciassakin, laitoin taikinaan nokareen hiivaa kohoamisen varmistamiseksi. Mikäli kohotukseen on aikaa tuntikausia, niin pelkkä hyvinvoiva juuri riittänee. Meillä taikina kohosi vesisateiden välisen juoksulenkin, suihkun ja pizzapäällisten valmisteluiden ajan eli pari tuntia.20140825-_DSC5184

Yleensä laitamme iltaruoaksi tehtävään pizzaan tomaattipuretta, mutta sitä ei näköjään oltu ostettu muuton jälkeen. Tiivistetomaatin tilalle pienestä Mutti-purkista keitetystä, valkosipulilla, oreganolla, basilikalla ja salvialla maustetusta soosista tuli varsin maukas, oikotieversiota raikkampi. Kastike kannattaa keitellä riittävän paksuksi ilman kantta, muuten sekä pizzan että uunin pohja saavat osansa ylimääräisestä nesteestä (keittämisen seurauksena saattaa tosin saada punapilkullisen koristekuvion hellan ympäristöön, tänään onneksi ei).

Täysjyväpizzapohja juurella

  • 4 g hiivaa
  • 1 1/2 dl vettä
  • 75 g vehnäjauhoja
  • 200 g grahamjauhoja
  • 100 g aktiivista (ruis-vehnähapan)juurta (juuren ruokinnan ja taikinan teon välillä oli noin 6 tuntia)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl suolaa

Liuota hiiva veteen. Lisää loput aineet. Vaivaa käsin tasaiseksi, joustavaksi taikinaksi 8-10 min. Anna taikinan kohota oliiviöljytyssä kulhossa liinan alla kaksinkertaiseksi.

Möyhi taikinaa hetki ennen kaulimista. Kauli (tai venyttele) taikina jauhoja käyttäen ja nosta levy leivinkivelle (tai esilämmitetylle pellille). Levitä täytteet taikinan päälle. Paista 220 asteessa 18 minuuttia.

Meillä oli täytteenä tomaattikastikkeen lisäksi ohueksi leikattua punasipulia, italialaista salamia, ei ihan kypsäksi höyrytettyä kukkakaalia, puolisen desiä raastettua parmesania ja puhvelimozzarella. Sekä pohja, täyte että niiden yhdistelmä olivat oikein hyviä. Juuresta tuli muutenkin viljaisen makuiseen grahampohjaan oma lisämakunsa ja kukkakaali näyttää sopivan kivasti pizzaankin.

Yhyy, suuri pyöräilysuosikkini, 42-vuotias aina sanavalmis, irtiottojen erikoismies, lähes väsymätön apukuski ja kuuden lapsen isä Jens Voigt polki eilen viimeisen kilpailunsa. Huhujen mukaan Jensie saattaa jatkaa töitä ammattipyöräilyn parissa ilman numerolappua. Toivotamme Jensille leppoisia eläkepäiviä!

6 vastausta artikkeliin “Reima ja pizza

  1. Me katsoimme pari päivää sitten tallenteelta USAn kisan etappia, jossa Jensie johti vielä kilsa ennen maalia. Ja sitten tallenne loppui. Mahtoiko voittaa, vai ajoivatko kiinni? 🙂

    1. Jensie taisi olla kahdella etapilla irti viimeiselle kilometrille asti, mutta ajoivat kummallakin kerralla karkulaisen kiinni.

  2. Ihanan näköinen pizza, salami sai veden herahtamaan kielelle. 🙂 Kukkakaali-idea lähti kiertoon, kiitos!

  3. Kestääkö Reima pakastamista? Taannoin oli juuri ja pakastin sitä onnellisena. Yhden pakastuksen jälkeen se ei enää herännytkään. Rupes vaan haisemaan.

    1. En ole kokeillut, sillä leipäguruni sanovat, että juuri on parempi kuivattaa tai antaa hyvään hoitoon lomien ajaksi. Kuivatettaessa juureen pitäisi ensin sekoittaa paljon jauhoja, sitten se kuivatetaan ja herätetään myöhemmin lisäämällä nestettä. En ole testannut. Leivomme noin kerran viikossa, joten Reima pysyy tyytyväisenä.

Mitä mielessä?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s