Tätä talviherkkua ei oltukaan laitettu vuoteen. Mieli oli kyllä tehnyt moneen kertaan, mutta pakastekaapin potkakiekot olivat olleet turhan iäkkäitä. Nyt kauppaan oli tullut tuoreempi erä poroa.

Osso bucomme resepti on viritelmä Maarit Enkovaara-Astraldin kirjan Intohimona Italia ja luotto-opuksemme The Italian Cooking Encyclopedia ohjeista. Osso buco tarjotaan perinteisesti risotto milanesen eli sahramirisoton kanssa. Tämä lienee ainoa ruoka, jossa risotto on Italiassa lisäke. Tavallisesti sitä syödään ensimmäisenä ruokalajina alkupalan jälkeen (primi piatti).

Padan viimeistelevään gremolataan kuuluisi yrtiksi lehtipersiljaa, mutta koska äidin kasvattama persilja on loppunut pakastimesta, niin laitoin kourallisen rucolaa ja muutaman lehden basilikaa. Padan soosiosasta saa paksumpaa, jos tomaattikomponentti on kokonaan puretta (ei tietenkään samaa tilavuusmäärää kuin murskaa…). Ruokaostoksia hoitava taho oli kuitenkin unohtanut tarkastaa tomaattisäilykevaraston valikoiman.

Osso bu(c)co porosta

  • 1 kg poron potkakiekkoja
  • 1 sipuli
  • 1 iso porkkana
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipuretta
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 0,5 tl suolaa
  • 1-2 laakerinlehteä
  • muutama oksa timjamia
  • pari suikaletta sitruunan kuorta

Siisti potkakiekot ja kierittele ne vehnäjauhoissa. Ruskista kiekot padassa auringonkukkaöljyssä. Ota ne pois padasta. Kuullota paloiteltua porkkanaa ja sipuleita auringonkukkaöljyssä. Lisää viini ja keittele hetki. Lisää tomaatit, suola, sitruuna ja yrtit. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää potkakiekot. Muhittele kannen alla noin 1,5 tuntia.

Tee gremolata: hienonna kourallinen lehtipersiljaa, 1/4 luomusitruunan ja 1/4 luomuappelsiinin kuori ja 1-2 kynttä valkosipulia. Lisää tuoksuva seos pataan.

Jälkkäristä, ranskalaisesta sitruunapiirakasta, jääneistä valkuaisista tein kookosmarenkeja lisäämällä perusohjeeseen desin verran kookoslastuja. Marengit, joihin on lisätty karkeampaa ainesta, kannattaa lusikoida pellille sillä pursotin menee ikävästi jumiin.

Ameriikan paketista löytynyt anna! kaffin Las Peñitas läpäisi testin. Herkullisen marjainen kahvi.

Hiihtämisen ja kokkauksen välissä harrastin vähän käsitöitä, tai pikemminkin konetöitä, ompelemalla vanhoista paidoista pussukoita. Niille löytyy paljon käyttöä: omppujen ja kameroiden suojaksi, sukille ja alusvaatteille matkoilla, pyykki- ja kenkäpusseiksi,…

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Yksi vastaus artikkeliiin “Osso bucoa porosta

Mitä mielessä?