Päivän (siis eilisen lauantain …) menuksi muodostui marokkolais-libanonilais-kreikkalais-ranskalaisviritelmä… Alkupalaksi oli harvinaista herkkua, kampasimpukoita. Niitä ei kyllä ole pakastealtaan ulkopuolella täällä ennen näkynyt! Sitten tzatzikia, baba ganoushia, lihapullataginea ja leipää. Kurkkujogurtin ja munakoisotahnan nimet ja reseptit vaihtelevat maittain (ja tietenkin tekijöittäin). Tässäpä meidän versiot:

Tzatziki:

  • 1 kurkku
  • 1-2 kynttä valkosipulia
  • 4-5 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
  • minttua
  • oliiviöljyä

Halkaise kurkku ja poista siemenet lusikalla. Raasta kurkun ”liha” siivilään raastimen karkealla terällä niin, että kuoret jäävät jäljelle. Anna valua vähän aikaa. (Jotkut laittavat tässä vaiheessa kurkkuraasteen päälle suolaa, mutta en ole huomannut, että sillä olisi nesteen valumisen kannalta suurta merkitystä.) Siirrä kurkkuraaste kulhoon, lisää valkosipuli, minttu ja ”sopiva määrä” jogurttia. Laita ennen tarjoilua tzatzikin päälle oliiviöljyä.

Baba ganoush:

  • 2 munakoisoa
  • 1-2 rkl tahinia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 1-2 kynttä valkosipulia
  • persiljaa
  • (suolaa)

Pistele munakoisoihin haarukalla reikiä ja paista niitä kokonaisina uunissa 200 asteessa 45-60 min. Tyhjennä munakoisot lusikan avulla kulhoon. Lisää sitruunan mehu ja tahini ja ajele sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita mukaan oliiviöljy. Lisää lopuksi valkosipulit ja persilja (älä enää sekoita koneella, muuten valkosipuleista tulee kitkerää). Kaada ennen tarjoilua päälle oliiviöljyä.

Tarte au citron (sitruunapiirakka):

Pohjana Jan Hedhin piirakkapohja, sama kuin ranskalaisessa omenapiirakassa. Irtopohjainen piirakkavuoka on paras, ei kuitenkaan ”perinteinen sokerikakkuvuoka”, vaan sellainen, jossa on vinot aaltoreunat.

  • 275 g (ruoko)sokeria
  • 4 munaa
  • 2 keltuaista
  • 2,75 dl sitruunamehua (osa voi olla vettä)
  • 2-3 sitruunan kuori raasteena
  • 2 dl kermaa

Kauli jääkaapissa levännyt pohjataikina jauhojen avulla ja nosta se voideltuun vuokaan. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja painoksi riisejä/kuivia herneitä yms. Paista 190 asteessa 10 min. Ota riisit ja paperi pois ja paista vielä noin 5 min kunnes pohja ei enää kiillä.

Vispaa munat, keltuaiset ja sokeri sekaisin. Lisää kerma vähitellen koko ajan sekoittaen. Lisää sitruunakomponentit. Kaada täyte esipaistettuun ”taikinakuoreen”. Paista 150 asteessa noin 40 min. Täyte on aika hyllyvää uunista otettaessa. Anna piirakan jäähtyä, nosta se pois irtopohjavuoasta ja laita jääkaappiin. Siivilöi ennen tarjoilua päälle tomusokeria.

Kuvassa oleva juusto on Mouhijärven Herkkujuustolan Metsuri-juusto, aika herkkua… Vieraille kokatessa on mukavampi keskittyä jutteluun ja syömiseen kuin kuvaamiseen. Yllä kuitenkin muutama otos.

Mitä mielessä?