Mansikoita vai kirsikoita, kumpia voi luimupupu popsia enemmän? Visainen kysymys. Tänään oli tarjolla täyteläisen punaisia mansikoita Kirstiltä Kangasniemeltä. Aamun toriretki oli muutenkin oikein onnistunut, tutut viljelijät olivat palanneet torille tuoreine vihanneksineen. Mansikoiden maistelu aloitettiin jo lounaalla halloumi-mansikka-saksanpähkinäsalaatilla. Illalla laitomme toripannua, joka valmistetaan paistamalla oliiviöljyssä päivän sato. Tänään pannussa oli höyrytettyjä uusia pottuja, kukkakaalia, sipulin varsia ja yrttejä.

Synttärikakku muuttui viime kuussa raparperikakuksi mansikoiden puuttuessa, mutta nyt on kesän ensimmäisen mansikkakakun aika!

Ruotsalainen marenkikakku

Pohja:
  • 75 g voita
  • 1 dl ruokosokeria
  • 4 keltuaista
  • 2-3 rkl Amarettoa (tai maitoa)
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • vajaa 1 tl leivinjauhetta

Marenki:

  • 4 valkuaista
  •  2 dl ruokosokeria
  • mantelilastuja

Täyte:

  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 prk rahkaa
  • 1 l mansikanviipaleita
  • 0,5 dl ruokosokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muut pohjan aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipannulle (jätä reunoille vähän tilaa sillä marenki tahtoo vähän levitä).  Vaahdota valkuaiset ja desi sokeria. Kääntele loppu sokeri vaahdon joukkoon. Levitä marenki pohjan päälle. Ripottele päälle mantelilastuja. Paista 150 asteessa noin 30 min. Anna jäähtyä. Leikkaa pohja kahteen osaan.

Viipaloi mansikat ja ripottele päälle sokeria. Anna marinoitua jääkaapissa ainakin pohjan jäähtymisen ajan. Vaahdota kerma. Lisää rahka ja haluamasi määrä sokeria. Laita pohjan päälle mansikoita, kermarahkaa ja taas mansikoita. Nosta kansi päälle.

Ohje on kirjasta Vår bakbok. Täytteeseen voi toki laittaa pelkkää kermavaahtoa ja mansikoiden sijaan vattuja, mustikoita, viinimarjoja tai kevyesti hillottua raparperia. Ruotsalaisista ruotsalaisin versio syntyy kermalla ja tuoreilla metsävatuilla ;). Mielestäni tämän ohjeen ainesuhteilla tulee parempi kakku kuin monessa paikassa Brita-kakun nimellä kulkevilla resepteillä, joissa pohjaan laitetaan paljon rasvaa ja maitoa ja koko kakkuun neljän sijaan kaksi munaa.

Mitä mielessä?