Päiväyksensä ylittänyt maito on aina hyvä syy leipoa pullaa. Minulle on aina silloin tällöin vihjaistu, että pullapohjainen, vaniljakastikkeella ja hedelmillä tai marjoilla täytetty piirakka voisi tehdä paluun vuosikausien tauon jälkeen. Hyvältä se maistui edelleen, tällä kertaa omppuversiona.20140901-_DSC5224

Isossa piirakkavuoassa tehtyyn leivonnaiseen meni koristeletteineen vähän vajaa puolet perustaikinasta, lopusta tein pyöreitä pullia. Pullaohje alla kertauksena, samoin kuin paistovinkkimme: pullat ovat sopivan kypsiä kun raesokeri alkaa sulaa.

Pulla

  • 5 dl täys- tai kevytmaitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1,5 dl (vaaleaa) ruokosokeria
  • 1/2-1 rkl kardemummaa (paras tulee jauhamalla morttelissa siemeniä)
  • 0,5 tl hienoa merisuolaa
  • 1 muna
  • noin 900 g vehnäjauhoja
  • 150 g huoneenlämpöistä voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita keskenään muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää hiiva-maitoseos. Lisää noin 500 g jauhoja, sekoita puulastalla. Lisää loput jauhot vähitellen ja pehmeä voi alustamisen loppuvaiheessa. Paksuus on hyvä ja taikina valmis kun se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota taikinaa liinan alla 1/2 -1 h.

Vaniljatäyte:
  • 2 dl täysmaitoa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1-2 rkl vaniljoitua ruokosokeria (tai sokeria ja jauhettua vaniljatankoa)
  • 1 muna

Sekoita maito, jauho ja sokeri kattilassa. Kuumenna sekoittaen ja keitä noin 3 min. Ota kattila liedeltä, lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna sekoittaen vielä 1/2-1 min. Laita täyte jääkaappiin jäähtymään.20140901-_DSC5220 20140901-_DSC5222

Voitele piirakkavuoka. Kauli noin 1/3 taikinasta kiekoksi ja nosta se vuokaan. Painele taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjan päälle 1 dl omenasosetta ja vaniljakastike. Asettele piirakan pinnalle ohuehkoja omenalohkoja (käytin 4 kotimaisomppua) ja ripottele lohkojen päälle hieman (ceylonin) kanelia. Tee pullataikinasta letti reunan koristeeksi, voitele letti munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista noin 30 min 180-200 asteessa.  20140901-_DSC5230

10 vastausta artikkeliin “Pullapiirakan paluu

  1. Kaunis piirakka! Pullapohjainen piirakka on kyllä ihan parasta!

  2. Oih, onpa nätti tuo reunakranssi ja pullapohjalle tehtynä piirakka ON paras. Silti pyöräytin juuri muropohjalle omenahyveen.

  3. Voi mikä ihanuus!

    Mä olen tehnyt viime aikoina niin paljon kaikenlaisia muruleivonnaisia, että alkaa tulla murut jo korvistakin. 🙂 Tällä pullapiirakalla herkutellaan sitten tulevana viikonloppuna! On tuo vaan niin mahdottoman herkullisen näköinen.

Mitä mielessä?