Minulla on vaikea suhde mustajuureen. Houkutteleviin pötkyläpusseihin pitäisi laittaa kaupassa varoitustarrat, jossa muistutetaan kuorimisen jälkeisestä tahmasotkusta. Muutaman kerran olemme onnistuneet saamaan juuria, joista ei kuorittaessa irtoa veitsiin, käsiin, hanaan ja tiskialtaaseen lähes ikuisiksi ajoiksi liimautuvaa nestettä. En tiedä, vaikuttaako juurten lajike tai tuoreus nesteen määrään tai laatuun, sillä Sveitsissä paikallisjuuret olivat hyvin siistejä ja tämänpäiväisistä belgialaisistakin osa, joskus koko pussi itkee ja sotkee. Jos joku osaa kertoa helpon tavan välttää mustajuuritahman leviämistä tai vinkin sen putsaamiseen, niin olen isosti kiitollinen. Tavallisesti yritän putsata itseni ja keittiön ensin auringonkukkaöljyllä ja sitten tiskiaineella.

20140118-_DSC3271

Kuorimisprojektin päätteeksi teimme mustan kuoren alta paljastuneista kauniin valkoisista juurista ja perunoista korianterinsiemenillä maustetun sosesopan, joka oli kyllä vaivan arvoinen, kaikesta sotkusta huolimatta. Keittopäivään valmistauduimme jo eilen tekemällä leipätaikinan jääkaappiin kohoamaan. Juurileivonnan aloittamisen jälkeen olemme leiponeet noin kerran viikossa, tekotapa alkaa vakiintua ja aktiiviseen leipomiseen tarvittava aika on hyvin lyhyt. Tämänpäiväisistä leivistä tuli ihan tajuttoman hyviä.20140118-_DSC3267 20140118-_DSC3268

Mustajuuri-perunasosekeitto

  • 500 g mustajuuria
  • 5 keskikokoista jauhoista perunaa, esim. pitoa
  • 3 pientä banaanisalottisipulia
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1/2 tl korianterinsiemeniä
  • 3 dl kanalientä
  • reilu 1 dl valkoviiniä
  • 1/2 dl kuohukermaa
  • 1/4-1/2 tl suolaa

Pese ja kuori mustajuuret ja laita ne tummumisen välttämiseksi kylmään veteen, johon on lisätty hieman sitruunamehua. Kuori ja paloittele perunat . Litsaa ja kuori valkosipulit. Kuori ja pilko salottisipulit.

Lämmittele korianterinsiemeniä ja sipuleita kattilassa voinokareen kanssa noin 5 minuuttia. Lisää valkoviini ja anna sen kuumentua. Lisää kanaliemi ja vähän vettä. Lisää mustajuuret, perunat ja suola.  Keitä kannen alla hiljaisella lämmöllä kunnes potut ja mustajuuret ovat kypsiä.

Soseuta sauvasekottimella tai blenderissä. Lisää kerma.

20140118-_DSC3266Talven sitrussesongista voi nauttia aamuisten kotipuristeisten appelsiini- ja greippimehujen lisäksi leipomalla sitruunaisen kakun, joka viimeistellään sitruunasiirapilla. Microplanella kuoria raastaessa mietin, miten ihmeessä jaksoimme raastaa perusraastimen ”hassulla” terällä leivinpaperia vasten vuosikaudet. Tällä tulee hieno raaste, koko kuoren saa helposti raastettua ja valkoinen osa jää kiltisti sitruunaan. Valkaistu sitruuna on kuorenpoiston jälkeenkin helppo mehustaa puristimella.20140118-_DSC3273

Sitruuna-jogurttikakku

  • 4 pientä munaa
  • 1  1/2 dl ”turkkilaista” jogurttia
  • 2 luomusitruunan kuori
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 300 g ruokosokeria
  • 1 dl auringonkukkaöljyä
  • 1/2 dl sitruunanmehua
  • 1 tl leivinjauhetta

Vaahdota keltuaiset ja 200 g sokeria. Lisää raastettu sitruunankuori, jogurtti,öljy ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi. Vaahdota valkuaiset ja lisää vaahto varovasti käännellen taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 180 asteessa 30-40 min. Irrota kakku vuoasta ja nosta se ritilälle.

Tee kakun paistumisen aikana sitruunasiirappi: laita kattilaan 2,5 dl vettä, 1 dl sitruunan mehua ja 100 g sokeria. Keitä 15 min. Anna siirapin jäähtyä. Sudi siirappi kumotun kakun päälle.

Mmmm… sitruunaa… mmmm… sitruunaa.

24 vastausta artikkeliin “Mustavalkoisia tahmajuuria

  1. En ole tainnut koskaan koskea mustajuureen… Miksi turkkilainen jogurtti oli sitaataissa?

    1. Rohkeasti juurien kimppuun, mahdollisesta tahmasta huolimatta. Ne ovat kuitenkin tosi hyviä.

      No kun se jugu tulee Oulusta eikä Turkista ;).

      1. En löytänyt Wikistä enkä siis heprealaista nimeä tälle,joten oletettavasti tahmajuuria ei täällä ole.Ei ainakaan ole tainnut tulla vastaan…

  2. Minä olen käsitellyt vain juuri maasta nostettuja juuria, ja en ole tuollaiseen vielä törmännyt. Eli en osaa muuta sanoa kuin että ainakaan juuri nostetut eivät ole tähän saakka tahmanneet, tosin minulla ei ole kuin yhtä lajiketta ollut kasvatuksessa, eli minun kohdalla n on liian pieni että voisin sanoa johtuuko lajikkeesta vai tuoreudesta 🙂 Ihanan näköinen keitto, pitää laittaa tämä resepti muistiin ensi syksyä varten.

    1. Kokemuksesi tuntuu siis vahvistavan käsitystäni siitä, että tuoreet pötköt käyttäyvät paremmin. Keittiössä on luvallista tehdä hieman epätarkkoja tutkimuksia ;).

  3. Olen toistaiseksi koskenut kaupassa vain mustajuuripussiin, ihan silleen kevyesti hipaisten ja tuntumaa ottaen 🙂 En ole vielä saanut ostetuksi, mutta vähän kiinnostaisi kyllä, kun niistä tulee vissiin hyvää keittoa.

  4. Se maitiaisneste on tosi ärsyttävää. Mustajuuret ovat voikukan sukulaiskasveja, ilmankos ne suttaavat. Olen joskus kasvattanut kasvimaalla mustajuurta ja silloin tuli käytettyä sitä enemmänkin. Kuorin ne juoksevan veden alla, hieman helpotti operaatiota, eivätkä juuret päässeet tummumaan. Taisin joskus jopa laskea altaaseen kylmää vettä ja kuoria ne ihan siellä ”kylvyssä”. PItääkin laittaa mustajuuri siemenlistalle ensi kautta varten. Lista vaan kasvaa ja kasvaa koko ajan. 🙂

    1. Ai niin, olin ihan unohtanut tuon sukulaisuussuhteen vaikka olin siitä joskus lukenut.
      Veden alla kuorimista minäkin olen joskus kokeillut.
      Parvekeviljelyyn mustajuuri ei varmaankaan sovellu…

      1. Viime vuonna en saanut mustajuurta onnistumaan edes laatikossa, vaikka kaivoin sille jumalattoman syvän penkin.

  5. Tahmaamisen takia meilläkin käytetään mustajuurta todella harvoin, viimeksi varmaan useampi vuosi sitten. Mutta niistä tulee aivan ihana keitto (pikku tippa kuivaa vermuttia mausteeksi), joten pitänee taas joskus lähiaikoina tahmata meidänkin keittiö.
    Nuo juurella leivotut leipäsi ovat niin houkuttelevan näköisiä, että melkein tekisi mieli ryhtyä itsekin leipomaan, kunhan ensin osaisi tehdä sen juuren.

    1. Onneksi keittiö tulee siivottua ennen ruokailua ja muistoksi jää vain keiton tai muhennettujen juurien hyvä maku.
      Rohkeasti vaan juuren kasvattajaksi: 4-5 viitenä päivänä peräkkäin 1 dl vettä, 1 dl vehnäjauhoja ja 1 dl ruisjauhoja lasipurkkiin, sekoitus haarukalla ja kansi raollaan huoneenlämmössä. Sen jälkeen juurta ruokitaan 1-2 kertaa viikossa samanlaisella satsilla, säilytys jääkaapissa (koska ainakin meillä homehtui pöydällä). Jauhoista kannattaa valita lisäaineettomia versioita, monilla pienmyllyillä on hyviä jauhoja, vähän isommista meillä on käytössä Liperin myllyn jauhot.

  6. Oh miten ihanan näköistä leipää! Ruisleipää tulee tehtyä silloin tällöin, jos sen juuresta nappaisi osan vaaleaan leipään, hmm.. Mahtaisikohan toimia? Ja tuo sitruunakakku, tuli hinku kokeilla itsekin jotain tuon tyylistä! 🙂

    Kasvattelin mustajuuria viime kesänä – mutta jäivät maahan talveksi kun en saanut niitä maasta ylös. :/ Olivat pirulaiset kasvaneet niin pitkiksi että oli pakko luopua urakasta kesken kaiken! Onneksi nuo säilyvät (?) talven yli maassa, on sitten heti keväällä satoa tarjolla – jos vaan riittää silloin tarmoa kaivaa ”Kiinaan asti”. Keitto ois kyllä hyvää. 🙂

    1. Tervetuloa luimupupulaan viv ja kiitokset kivasta kommentista.
      Kyllä ruisjuurta varmaan voi käyttää vaaleaan leipään, kokeilua ja harjoitteluahan juurella leipominen on, koskaan ei tiedä, mikä happo juuressa on valloillaan ;).

      Hauska tuo mustajuuriraporttisi!

  7. Mahtava ateriakokonaisuus! Ja mikä leipä – kumarran mestarin edessä.

    Mä testasin joskus kuoria mustajuuret vesikulhollisessa (sitruunalla höystettynä), toimi ihan ok. Juuret eivät ainakaan mustuneet.

  8. Ihanan kuuloinen keitto ja itsellä on ilmeisesti ollut tuuria kun en tahma ongelmaan ole törmännyt niinä muutamana kertana kun olen mustajuuria valmistanut. Leipä oli aivan mahtavan näköinen, pitäisi itsekkin saada aikaiseksi leipomisrutiini.

    1. Keitosta tuli kyllä mukavan maukas. Tuo juurileipä vaatii hyvin vähän aktiivista aikaa kun saa leipomisrutiinin kuntoon.

Mitä mielessä?